Skip to main content

Lue mitä luet, kunhan luet.

Tänään Hesarissa oli kirjoitus lukemisesta ja lukemisen merkityksestä suhteessa sanavarastoon. Ville Eloranta pisti pohtimaan ymmärrämmekö enää toisiamme, jos passiivinen(kin) sanavarasto on heikkoa. Tämä taasen pisti minut pohtimaan yhtä lempiaihettani: seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvää käsitteistöä.

Ei ole yhdentekevää nussitaanko, rakastellaanko, jyystetäänkö, pannaanko, bylsitäänkö vai muhinoidaanko me tänään. Ehkä olen omasta mielestäni esittänyt vahvan toiveen “yhteisestä ajasta” ja ihmettelen, kun minkään edellisen sijasta vietämme aikaa yksin yhdessä sohvan eri nurkissa. Kieli muokkaa ajatustamme todellisuudesta ja sitä kautta myös tekojamme. Se mikä minulle on rakkaudenteko, voi toiselle olla vahvasti friends with benefits osastossa. Se mikä toiselle on hellyyden osoitus, on toiselle piinaavaa silmiin tuijottamista ja tyhjänpäiväistä hiplailua.

Seksuaalisuuden ilmaisut, aktit, toiminnot ja varsinkin seksuaaliseen identiteettiin kuuluva sanavarasto elää puhekielessä jatkuvasti. Kieleen vaikuttavat niin audiovisuaalinen materiaali kuin tarve kiertoilmaisuille. Joskus on helpompi puhua asian vierestä tai käyttää toisia kotimaisia kieliä. Seksuaalisen identiteetin ilmaisun moninaisuus johtunee siitä, että meillä on tarve ilmaista tarkasti ja yksilöllisesti se, kuka minä olen. Ehkä on tarve myös piirtää ääriviivoja suhteessa siihen, mitä minä en ole.

Seksuaalineuvojan tehtävissä on mahtavaa, kun vastaan tulee jatkuvasti uusia ilmaisuja tutuille asioille. Usein asian pihvi on (ylläri pylläri) asioista riittävän selkeästi ja usein kommunikointi. Uskallanko kysyä, mitä tuo toinen todella tarkoittaa ilmaisullaan ja sanavalinnoillaan? Aika ajoin vastaan tulee asioita, joista ei ole kuullutkaan. Käsitteenmäärittelyn avulla oma todellisuus hahmottuu taas vähän laajemmalla perspektiivillä. Ai tämäkö on nyt in ja pop. Ahaa.

Aina ei pysty, kykene, halua tai viitsi vaivautua kyselemään keskustelukumppanin jokaista termiä. Tällöin auttaa passiivisen sanavaraston laajuus. Eli kietoutuminen kaunokirjallisuuteen, kaikenlainen lukeminen ja seksinörttiys. Mitä sitä sitten lukisi iloksi ja nautinnoksi? Blogeja, novelleja verkossa, kotimaista pornolehteä tai vaikkapa 100 eroottisen novellin listan alusta loppuun. Kotimaista ilmaisua ylistäen Tommy Tabermanin runoja tai Anja Snellmanin tuotantoa. Ja mikäli kirjat on ihan liian painavia, voi aina sanavarastoa lisätä vaikkapa genitaalien synonyymeillä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *