Skip to main content
haluton_merilainen_kolumni_nainen_ruusut_30-08-16_150dpi

Kuukautisseksismiä

Rosa Meriläinen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan kuukautisseksismistä. Nasevaa navanalusasiaa, asiasta.

Muistan eläväisesti omasta (ajatusmaailmaltaan nykypäivään verrattuna hieman mustavalkoisemmasta) nuoruudesta pari manflun selättämää poikaystävää ja omat aatokset siitä, että jos miehillä olisi kuukautiset, olisi heillä varmasti oikeus palkalliseen poissaoloon töistä. Sen verran paljon itseä menstrumoiminen sattuu.

Enää en ajattele pelkästään noin. Maailmasta on vasta vähitellen tulossa sukupuolisesti tasa-arvoinen maailma – ja se, mikä on kunkin mielestä sukupuolisesti tasa-arvoista, saattaa hyvinkin vaihdella. Kaikille sopivaa ja kaikkia miellyttävää mittaristoa ei varmaankaan ole (eikä tule). Tärkeintä taitaa olla ymmärtää, mikä on itselle tärkeää ja miten tärkeää on, että muut ymmärtävät (ja miten ymmärtävät) siitä, mikä on itselle tärkeää.

Ehkä tärkeää on myös ajatus siitä, että kaikenlainen kuukautiselämä ja elämä kuukautisten kanssa kuin myös niistä puhuminen tai puhumattomuus on ok. Että enempää tai vähempää naista tai ihmistä ei rakenna menstruaation määrä, laatu tai kipujen määrä – oli niitä ja/tai puhetta niistä, tai ei.

Meriläisen kolumnin ajatus sopii sovellettavaksi kuukautisten lisäksi elämässä yleensäkin, oli aihe mikä tahansa: “Meillä kaikilla on opittavaa siitä, mitä kaikkea kuukautiset voivat eri ihmisille tarkoittaa. Tiedonhankinta ja avoin keskustelu ovat parhaat keinot oppia.”

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *