Skip to main content
haluton_kirkko_graafit_pienet_vaaka_03-09-16

Kirkon penkillä istuu ensisijaisesti ihminen, ei mies tai nainen.

Tänä sunnuntaina siirrähdämme metaforisesti kirkkoveneiden katselusta kirkon penkeille. Kysymme, millainen ja miten toimiva ja keskusteleva kirkko on sinun mieleesi ja millainen seksuaalisuus siellä on sallittua? Viime viikolla  Ylellä keskusteltiin siitä, kuinka homoparien vihkiminen jakaa kirkkoa. Ohjelmassa esiintyneet papit Toni Fagerholm ja Liinamaria Roos aikovat vihkiä ja siunata homopareja avioliittoon piispojen virallisesta kannasta huolimatta. Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka me ihmiset olemme ihmisiä: yhteisiä arvoja, toimintaa ja käytäntöjä jakavan yhteisön sisältä löytyy erilaisia ihmisiä ja erilaisuutta, erilaisia tulkintoja arvoista, toiminnasta ja käytännöistä.

Meistä on mukavaa, että myös seurakunnissa keskustellaan nykyään seksuaalisuudesta. Viime aikoina rippikoulukirjoja on kritisoitu ahtaista sukupuolirooleista. Meidän HalutOn –ihmisten mielestä onkin suht ahdasta, jos on olemassa vain mies ja nainen ja vain tyttöjen ja poikien leikit. Siltähän tuo perusluterilainen perusta enimmäkseen vaikuttaa, jos kirkollisia tekstejä lukee, kuin se kuulu Piru Raamattua.

Seurakuntapastori ja Feministiryhmän jäsen Matleena Ilola sanoo, että rippikouluohjaaja voi lisätä stereotypioita huolimattomilla sanavalinnoilla jopa tahtomattaan.

Niin kuin voi jokainen ihminen, jokaisessa käymässään keskustelussa. On inhimillistä, että keskustelun lähtökohtana on oma maailmankuva ja se, mikä omassa maailmassa on oikein, väärin, normaalia, normi, haluttua, ihailtua, paheksuttua.

Sopivasti sallivuutta ja suvaitsevuutta ja erilaisuuden ymmärrystä. Se on varmasti hyvä resepti niin onnistuneeseen ja hyvät eväät aikuistumiseen antavaan rippileiriin kuin elämään yleensä.

Onkin onni, että ihmisellä, myös uskon ihmisellä, on mahdollisuus tulkita toisin ja soveltaa. Tulkitaan ja sovelletaan, niin että kaikilla on hyvä olla – ja uskoa, silloin kun se on sinulle tärkeää.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *